Skup i przetwórstwo ślimaka winniczka
Nasze przedsiębiorstwo jest również jedną z wiodących na rynku firm, jeżeli chodzi o skup i przetwórstwo ślimaka winniczka. Hodowla oraz prowadzenie działalności takiej jak nasza wymaga specjalnych pozwoleń. Jakie wymogi formalne wiążą się z tą działalnością?
Sezonowość
Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska jest instytucją, która oficjalnie otwiera i zamyka okres trwania sezonu zbiorów ślimaka winniczka. Zazwyczaj taki okres legalnego pozyskiwania plasuje się między 20 kwietnia a 31 maja. Wszystko ze względu na fakt, że ślimak winniczek jest objęty częściową ochroną gatunkową. W rozporządzeniu, który jest wydawane rokrocznie dokładnie określa, jak wiele ślimaka można pozyskać i przekazać do skupu. Przykładowo na rok 2020 firmy, które uzyskały odpowiednie zezwolenie mają prawo do pozyskania 287 ton tych ślimaków.
Działalność eksportowa
Ślimak winniczek, mimo oczywistych walorów zdrowotnych i smakowych, nie cieszy się w Polsce wielką popularnością stąd nasza działalność w tym zakresie skupia się głównie na eksporcie. W krajach takich jak Francja, Austria czy Włochy winniczki (Helix pomatia), jako największe lądowe ślimaki, które można pozyskać z obszarów środkowej Europy, uważa się za danie wykwintne i serwuje się je w ekskluzywnych restauracjach.
Atrakcyjne warunki skupu
Jako rzetelną firmą i oferujemy bardzo atrakcyjne warunki skupu dla firm, którym udało się uzyskać zezwolenie na zbiór winniczka. Wiemy doskonale, jak wiele problemów może nastręczać koszmar biurokratyczny w naszym kraju, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby dalszy obrót tym zbiorem przebiegał sprawnie i był opłacalny dla obu stron.
Serdecznie zachęcamy do kontaktu z naszym przedsiębiorstwem.
OFERTA
Na rynek krajowy oferujemy mrożone mięso ślimaka oraz po burgundzku.
Serdecznie zachęcamy do kontaktu z naszym przedsiębiorstwem.